Mestonderzoek paarden

Worm bestrijding
Uit de praktijk blijkt dat de meeste paarden veel te vaak ontwormd worden. Dit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de paarden maar de wormen worden ook resistent voor veel ontwormingsmiddelen. En dan hebben we het nog niet eens over uw portemonnee.
Mocht u toch chemisch willen ontwormen dan kunt u dit het beste 1x per jaar doen, en wel na de eerste vorst. Dan kunt u dit doen met een brede ontwormingspasta die ook de ingekapselde bloedwormen dood. In het geval van een zware worminfectie ontwormt u natuurlijk in overleg met uw dierenarts. Verder kunt u het beste bij het vermoeden van een worminfectie, een mestonderzoek laten doen. U raapt een paar mestballen op, het liefst degenen die niet op de grond gelegen hebben, en bewaart deze goed verpakt in de koelkast. Zodra ik de mest binnen heb onderzoek ik deze via de Mc Mastermethode. Hierbij tel ik in een telkamer het aantal wormeitjes en kan ik bepalen hoe zwaar de wormbesmetting is en met welke worm. Zodoende weet u dan óf en waarmee u moet ontwormen.
Het is heel belangrijk dat de mest zo vers mogelijk is en gekoeld bewaard wordt. Anders kan er een vals negatief uitkomen. (Dus géén eieren, maar wel wormen).
Preventie
Om besmetting te voorkomen is het verstandig om dagelijks alle mest van de track of uit het land te verwijderen. Als er een wormbesmetting is dan bevindt 95% van de totale populatie zich als larve op het land dus uitmesten is heel belangrijk.
Bij de introductie van een nieuw paard is het verstandig om te zorgen dat deze in ieder geval goed is ontwormd en nog even apart blijft van de andere paarden. Of even een wormonderzoek laten doen, dan weet je direct waar je aan toe bent. Daarna kan hij/zij gewoon mee in het jaarlijkse ontwormingsschema en wormonderzoek.
Indien mogelijk kun je de begrazing van de weide een jaar overslaan. De larven vinden dan geen gastheer meer en gaan dood.

Hoe bepaal ik het gewicht van mijn paard?

Het makkelijkste is natuurlijk om je paard op een paardenweegschaal te zetten. Maar die zijn er niet zoveel. Een andere manier om het gewicht van je paard te berekenen is via onderstaande formule. Let wel: het is een globale bepaling!!
                                                                 (Borstomtrek in cm)² x (Lengte in cm) / 11.880 = Gewicht van het paard in kg

Mogelijkheden om mest te laten onderzoeken

  • U brengt de mest langs.
  • U bestelt een mestkit en stuurt het naar mij op.
  • Ik kom naar u op locatie (bij meer dan 3 paarden).
Soorten wormen bij paarden.
Voor een uitgebreide omschrijving van de wormen en hun levenscyclus verwijs ik naar:
www.parasietenwijzer.nl
Hieronder volgt een korte omschrijving van de meest voorkomende wormen bij paarden.
Grote strongyliden (Strongylus vulgaris)
Deze wormen maken een trektocht door het lichaam. Nadat de larven binnen gekomen zijn kruipen ze door de darmwand en gaan in de bloedvaten zitten. Hierdoor kan de wand van het bloedvat ontsteken en verdikken waardoor de doorbloeding moeizamer wordt. Hierdoor kan het paard koliek verschijnselen vertonen.

 

 

Kleine of rode bloedworm (kleine strongyliden, Cyathostominae)
De larven van deze worm geven de meeste problemen bij volwassen paarden. Dit komt door het uitkomen van kleine bloedwormlarven die zich soms al meerdere jaren in de darmwand hebben ingekapseld. Over het algemeen gebeurt dit bij jonge paarden aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar. Naast de schade aan de darmwand loert ook het gevaar van secundaire infecties door bacteriën die dan vrij spel krijgen.
De sypmtomen kunnen zijn: vermageren,  dorre vacht, lusteloosheid, diarree en uitdroging.
Veulenworm (Strongyloides westeri)
De veulenworm krijgt het veulen van de moeder mee in de melk. Hij is alleen een bedreiging bij veulens tot 6 maanden oud. De symptomen zijn over het algemeen lichte diarree. Bij een ernstige besmetting kan het leiden tot vermagering, soms koorts en zelfs sterfte.  Dus laat bij diarree van een veulen even een mestonderzoek doen.

 

Spoelworm (Parascaris equorum)
Dit is de gevaarlijkste worm voor veulens. Hij kan wel 40cm lang worden en wanneer de besmetting hevig genoeg is kan er een darmverstopping optreden (juist ook na het ontwormen, dan gaan de wormen dood) en de darm kan zelfs scheuren. De spoelworm ontwikkelt zich van ei naar volwassen worm in ongeveer 70 dagen.  Dus het advies is dan ook om met 60 dagen het veulen te ontwormen met een geschikt middel voor veulens en spoelwormen. Bij het vinden van 1 eicel van de spoelworm wordt een veulen vaak al ontwormd. Het is dan ook verstandig om tweewekelijks de mest te onderzoeken.
De symptomen kunnen zijn: lusteloosheid, slecht eten, vermageren maar soms ook hoesten of snotteren. En bij een grote infectie natuurlijk koliekklachten.
Lintworm (Anoplocephala perfoliata)
Deze worm is niet vaak de oorzaak van ziektes bij paarden. De enige symptomen die we wel eens zien zijn verstoppingskoliek of invaginatie (opstroping van de dunne darm). Het vaststellen van een infectie is ook lastig omdat de eitjes met tussenpozen worden uitgescheiden en ook vind je de proglottiden (deeltjes van de worm, lijken op rijst) bijna nooit in de mest. Je vindt ook maar zelden een lintworm ei in het mestonderzoek. Dus het is daarom is 1x per jaar ontwormen met een breed ontwormingsmiddel (wat dus ook de lintworm aanpakt) aan te raden.