Een Cranio Sacraal behandeling, wat is dat?

Cranio-sacraaltherapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie en is hier een zachtere vorm van. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacrale systeem in het menselijk lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Rond 1940 startte  er onderwijs in de methode. Maar pas na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger.
Deze holistische behandelmethode is geschikt voor zowel zieke als gezonde mensen en dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt optimaal geactiveerd.  Het kan ook bij uitstek worden gebruikt als een ontspanningsbehandeling.
Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert en actief. Met cranio maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken.
Het cranio-sacrale systeem beïnvloedt verschillende belangrijke andere systemen in het lichaam, waaronder het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en het systeem wat zorgt voor de verbinding tussen emoties en het lichaam.
Cranio sacraal therapie werkt als volgt:In het lichaam zijn verschillende ritmes actief, hartslag (bloed), ademhaling (zuurstof) en cranio sacraal ritme (cranio sacrale vocht). Het cranio sacrale vocht wordt aangemaakt in de hersenen en via de wervelkolom, vanaf het hoofd (cranium) naar het sacrum (heiligbeen) gepompt. Dit is te voelen als een golvende beweging (vergelijkbaar met eb en vloed).
Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu ’vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele "blessure" in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.
Wat doe ik tijdens een cranio sacraal behandeling?
Heel in het kort uitgelegd: Ik begin met het hele lichaam te “arcen”, oftewel ik ga met mijn handen voelen waar er “blessures” of ophopingen van energie zitten. Daarna leg ik mijn  handen zeer zacht en losjes op het lichaam en laat ze in het cranio sacrale ritme mee bewegen. Daar waar mijn handen voelen dat het ritme verstoord is zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit zelf onder andere voelen als warmte of als je erover heen gaat met je handen als een wat stroperige massa.
Ik houd mijn  handen op die plek en zal kijken of ik deze de doorstroming weer op gang kan krijgen op die plek.  Hiermee kun je de blessure opheffen en kan het lichaam zichzelf gaan helen.
Het is dus heel belangrijk om het dier na de behandeling minimaal 3, liever 5, dagen rust te geven. Dus voor paarden: wel rustig in beweging blijven, niet rijden, niet trainen. Voor (sport)honden: wel gewoon lekker wandelen, niet trainen. Katten nemen hun eigen rust wel…
De reacties van de dieren lopen uiteen van geeuwen, schrapen, onrustig worden, tot complete ontspanning en diepe rust… het is ook prachtig om een paard in de kudde te behandelen,  alle paarden komen om ons heen staan en genieten dan mee van de ontspanning.
Welke klachten kun je met Cranio Sacraal behandelen
Een greep uit klachten van je dier die ik met cranio kan verhelpen of verlichten:
○  stijf in de rug, de nek of spronggewrichten
○  je vermoedt dat je dier pijn aan het hoofd heeft
○  verstopte traanbuizen
○  artrose
○  lusteloosheid of gedragsproblemen
○  je hebt een ruin, zijn castratie litteken voelt koud en/of strak aan (dit kan zijn  bewegingsvrijheid ernstig  beperken) Ook gecastreerde reuen kunnen hier last van  hebben
○  je paard zet te veel gewicht op de voorhand
○  je paard zet de achterhand niet goed onder
○  je dier heeft tand- en/of kaakproblemen gehad en een ingrijpende behandeling achter de rug
○  voor en na het bezoek van de (paarden)tandarts *
○  herstelt te langzaam van blessure, operatie of koliek (en de dierenarts kan hier geen  oorzaak voor vinden)
○   onregelmatigheid van het gezicht
○   onbalans van het kaakgewricht
○   hoofdproblemen en verwondingen
○   gedragsproblemen en –verandering
○   headshaking (hoofdschudden)
○   luchtzuigen
○   kreupelheden
○   bokken
○   moeite met overgangen maken, slecht op een bepaalde hand lopen
○   weinig energie
○   moeite met ademhaling
○   na operatieve ingrepen
○   ataxie
* Het speculum (mondklem) en het gebruik van verschillend gereedschap in de mond van het paard geeft enorm veel druk op het kaakgewricht en andere botten van de schedel. Met een cranio sacraal behandeling komen de spieren en de kaak weer tot ontspanning.
Note: ik adviseer om, bij welke klachten dan ook, eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Ik ben géén dierenarts en stel geen diagnoses. Ook tijdens het behandeltraject is het verstandig om bij enige twijfel altijd contact op te nemen met uw dierenarts. Ik werk ook nauw samen met dierenartsen, hoefbekappers, tandartsen en andere therapeuten.